Οκτώ δραστήριες γυναίκες από το Αυλωνάρι και τα γειτονικά χωριά με μεράκι, υπευθυνότητα, αγάπη και σεβασμό στη παράδοση δημιούργησαν τον Ιούνιο του 2005 έναν Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό. Τον ονόμασαν «ΑVALΟΝΑ» από την μεσαιωνική ονομασία του Αυλωναρίου. Σκοπός τους να παρασκευάζουν είδη διατροφής, βασισμένα σε τοπικές παραδοσιακές και αυθεντικές συνταγές που διασώθηκαν από γενιά σε γενιά.
Το αποτέλεσμα τις δικαίωσε. Δημιούργησαν το δικό τους επαγγελματικό χώρο στα Χάνια του Αυλωναρίου, δίπλα ακριβώς από το πρακτορείο των Υπεραστικών λεωφορείων και ρίχτηκαν με μεράκι στη παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων. Όλες οι γυναίκες εργάστηκαν με τον ίδιο ζήλο. Το εγχείρημά τους αποτελούσε μια ελπίδα να ζωντανέψουν τα όνειρά τους, να συμβάλουν στο οικογενειακό εισόδημα και βέβαια να διατηρήσουν την παράδοση στη περιοχή του Αυλωναρίου.
Η ιδέα του συνεταιρισμού δουλεύτηκε στα μυαλά των γυναικών τρία χρόνια μέχρι να ευδοκιμήσει. Αντιμετώπισαν στα πρώτα τους βήματα πολλές δυσκολίες, κυρίως οικονομικές αλλά και δυσκολίες που αφορούσαν τη γνώση για να κτιστεί μια τέτοια επιχείρηση. Αγορά εξοπλισμού, τιμολόγια, προμηθευτές, εξωτερικοί συνεργάτες. Ένας νέος κόσμος ανοιγόταν μπροστά τους, με νέα ορολογία και πολλές απαιτήσεις στις οποίες έπρεπε να να ανταποκριθούν.
Παρακολούθησαν μαθήματα οργάνωσης συνεταιρισμών, ήρθαν σε επαφή με ομοειδείς συνεταιρισμούς της Εύβοιας, αντάλλαξαν ιδέες, πήραν στοιχεία από την εμπειρία τους και ο συνεταιρισμός του Αυλωναρίου δεν άργησε να παίρνει σάρκα και οστά.
Δημιούργησαν έναν υπέροχο χώρο που προσφέρει σήμερα μοναδικές γεύσεις και αρώματα τόσο σε γλυκά κουταλιού και ταψιού, όσο και από διάφορα λικέρ και αφεψήματα με βότανα του βουνού. Επίσης υπάρχουν μουσταλευριές, σουτζούκια, τραχανάδες, πίτες, εποχιακά εδέσματα και ότι άλλο τους ζητηθεί. Οργάνωσαν κέτεριγκ και προμηθεύουν γλυκά σε γάμους, βαπτίσεις και κάθε είδους εκδήλωση.
Όλες μας φέραμε συνταγές των μανάδων μας και των γιαγιάδων μας. Η Βαγγελιώ έφερε το γλυκό συκαλάκι , συνταγή 100 χρόνων που την είχε μάθει από τη γιαγιά της. Η Βάσω από τη Δάφνη έφερε τη συνταγή της καρυδόπιτας, ενώ η Ελένη από τον Αη Γιώργη μοιράστηκε το μυστικό της συνταγής της σπανακόπιτας. Η Σοφία ειδικεύεται σήμερα στο μπακλαβά και λέει ότι δεν τη φτάνει κανένας στο κόψιμο...Αρχίσαμε να φτιάχνουμε τρία είδη καριδόπιτας, πέντε είδη τσουρέκια, διάφορες πίτες. Τρώγαμε μεταξύ μας, κερνάγαμε τον κόσμο και στο τέλος καταλήγαμε πιο τσουρέκι ήταν πιο πετυχημένο, πιο γλυκό άρεσε περισσότερο, τι ήθελε ο κόσμος.
Χρησιμοποιούμε αγνά υλικά που τα προμηθευόμαστε από τοπικούς καλλιεργητές ενισχύοντας έτσι την τοπική οικονομία. Σήμερα κι άλλες γυναίκες θέλουν να γίνουν μέλη του συνεταιρισμού παρά τις αρχικές τους επιφυλάξεις. Πιστεύομε σύντομα να τα καταφέρουμε μεγαλώνοντας το εργαστήριό μας, που πλέον μας φαίνεται μικρό. Επειδή η ζήτηση των προϊόντων μας είναι μεγάλη θα θέλαμε ένα χώρο μεγαλύτερο και γιατί όχι και ιδιόκτητο, που μπορέσει να υλοποιηθεί μέσα από κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Οι γυναίκες του συνεταιρισμού «ΑVALΟΝΑ» αποτελούν σήμερα μέλη μιας μοναδικής δυναμικής κερδοφόρας επιχείρησης, που αναβαθμίζει το Αυλωνάρι και αποτελεί κίνητρο στο καθένα που τις γνωρίζει να θέλει να ξαναεπισκεφθεί το χωριό.
Γεύσεις και μυρωδιές της περιοχής που ήταν ξεχασμένες σε συρτάρια σε παλιές συνταγές, μας ξαναθυμίζουν σήμερα όλα τα παραδοσιακά προϊόντα που παράγει και διαθέτει ο συνεταιρισμός «ΑVALΟΝΑ». Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το πωλητήριο -εκθετήριο, να μιλήσει με τις γυναίκες, να δοκιμάσει τα προϊόντα τους, να γευθεί τη νοστιμιά τους, να αγοράσει αλλά και να παραγγείλει ότι επιθυμεί. Σίγουρα δεν θα χάσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου